Housing for the Olympic Village Buenos Aires 2018 / Alonso&Crippa + Ariel Jinchuk + Lucas Grande + Pedro Yañez

0

Housing for the Olympic Village Buenos Aires 2018 / Alonso&Crippa + Ariel Jinchuk + Lucas Grande + Pedro Yañez

© Javier Agustin Rojas

© Javier Agustin Rojas© Javier Agustin Rojas© Javier Agustin Rojas© Javier Agustin Rojas+ 28

© Javier Agustin Rojas
© Javier Agustin Rojas

Text description provided by the architects. The proposal is developed in Villa Soldati, an area of ​​the city of Buenos Aires that was relegated in its development in the first half of the 20th century, then it was a laboratory of urban projects that did not prosper. The current scenario is an area of ​​low housing density, low-qualified green spaces and poor infrastructure. Projecting the Olympic Village in this sector of the city is the opportunity to produce a qualitative change in the urbanity of the southern district.

Axonometry - Contexto
Axonometry – Contexto
Catalog of buildings
Catalog of buildings

Being the third contest of a consecutive series, we have decided to save and enhance some of the topics already mentioned: the continuity of the morphological fabric, the visual permeability of the ground floors and the incorporation of common spaces in the interior of the buildings, to intensify its scope in urban terms, proposing a new architectural language that incorporates the variation with respect to previous projects.

© Javier Agustin Rojas
© Javier Agustin Rojas

In accordance with the guidelines of the territory’s regulations, we have established differentiated strategies according to the particular situation of each lot. We decided to project the common spaces of the buildings as urban elements. This allowed us to rethink two archetypal images: the dome and the loggia.

Cúpula - Edificio in esquina
Cúpula – Edificio in esquina
Loggia - Edificio medianeras
Loggia – Edificio medianeras

The cuple. In the corner buildings, the spaces for common use are located at the top, prioritizing the point of inflection inside the block, like a recognizable landmark in the landscape. These places allow a greater openness to the city, a place from which to contemplate the horizon and at the same time a distant landmark in the territory.

© Javier Agustin Rojas
© Javier Agustin Rojas

The series also allows to establish a dialogue between the buildings, recovering the memory of the Buenos Aires of the beginning of the 20th century where the domes imprinted their character in the center of Buenos Aires, reinterpreted in a contemporary element that functions as a symbol, but above all , favors the best views for a program for community use.

© Javier Agustin Rojas
© Javier Agustin Rojas
Axonometry - Edificio en esquina
Axonometry – Edificio en esquina
© Javier Agustin Rojas
© Javier Agustin Rojas
© Javier Agustin Rojas
© Javier Agustin Rojas

The square and the loggia. In the buildings of the city center block (double facade), we decided to relocate the common use space to the highest point, turning it inwards where squares for restricted use are formed. These double-height semi-open spaces refer us to the Italian loggia, with its double operating condition at the head of the building, incorporating a public program in relation to the adjoining open space.

© Javier Agustin Rojas
© Javier Agustin Rojas
Units
Units
© Javier Agustin Rojas
© Javier Agustin Rojas

Unity. All units are arranged outdoors, providing a high degree of comfort in terms of orientation, cross ventilation, clean visuals and enlargements. The typologies have different spatial configurations, maintaining their structural module and allowing interchangeability as needed.

© Javier Agustin Rojas
© Javier Agustin Rojas

Share.

About Author

Comments are closed.